top of page

Health Coaching

 
 

Какво значи Health Coaching или така модерното “коучинг” изобщо?

През последните години наблюдавам тенденцията да се обособяват различни типове хелт коуч специалисти – “веган хелт коуч”, “джусинг хелт коуч”, “дeтокс хелт коуч” и т.н.

 

Затова ще Ви кажа на какво залагам аз в моята практика и какъв е основният фокус на моите програми. А то е простичко  – изграждането на навици. Как да си поставяме цели, как да ги разделим на малки, лесноизпълними и удобни за нас дневни задачи, как да ги “вмъкнем” в и без друго претовареното си ежедневие..?

 

На тези въпроси отговарямe в работата с клиенти. A каква е ролята на моя хелт коуч в постигането на моите цели? Представете си, че ваш възрастен роднина отива на лекар и докторът го изпраща с думите: пий повече вода, яж повече домашно приготвна храна, плодове и зеленчуци, разхождай се сред природата, избягвай стреса – все неща, които всички ние добре знаем, че ТРЯБВА да правим, нали?

 

И тук се намесвам аз – човекът, който да ви хване за ръката и стъпка по стъпка да Ви преведе от другата страна – защото в момента изглежда точно така – сякаш животът, който искаме или трябва (или и двете) да живеем, е на далечния, отсрещен бряг на бурна река и ние нямаме представа как да прекосим. Знаем, че там е по-добре, но....няма мост, няма shortcut...

 

За съжаление, в практиката си съм наблюдавала безброй пъти и другото – опита с един скок да се озовем отсреща – от заседнал живот и работа пред компютър 8-9 часа на ден днес до тренировки по 2 часа дневно, изтощителен режим, рестриктивна диета и още куп строги мерки – утре.

 

Повярвайте ми, иска ми се това да работеше! Защото тогава много от нас вече щяха да се радват на бързите резултати, които гоним. Но тъжното е, че – дори и да успеем за кратко да поддържаме подобен начин на живот – волята се изчерпва, мотивацията отшумява и ентусиазмът малко по малко угасва. Тогава и постигнатото с толкова усилия се заличава.

 

Аз вярвам в малките крачки всеки ден, вярвам, че – за да постигнем трайна промяна – трябва да изградим навици, които да работят за нас, в контекста на нашето ежедневие, занимания, обстоятелства, предпочитания, начин на живот...И – колкото и да е парадоксално – вярвам, че трябва да е ЛЕСНО. Трябва да е приятно, изпълнимо, приложимо – за нас! За да можем да го превърнем в част от ежедневието си, да можем с лекота да го правим ден след ден, месец след месец, година след година. И резултатите не закъсняват – те са естествено следствие от малки “победи”, натрупани във времето.

Health Coaching или диета и упражнения – кое е различното?

Практиката си започнах преди години като “човек, който се занимава с хранене” - изготвях режими и “правилното” хранене за мен беше на пиедестал. Спортувах, но знаех основни правила – колкото да се справям за себе си – интересът ми беше погълнат от науката за храненто и спортът оставях на професионалистите в областта.

 

С времето обаче и особено след като преминах и през Health Coaching обучителна програма, фокусът ми се измести значително – разбрах, че – за да сме здрави – на първо място трябва да обърнем внимание на така наречените Primary Foods или Първостепенни храни – които се различават от храната в чинията.

Това са най-общо: 1) Взаимоотношения с близки; 2) Работа/хоби; 3) Физическа активност; 4) Духовна практика; Нека кажем по няколко думи за всяко:

ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Както казва моят учител Джошуа, “Може всичите броколи на света да са в чинията ти, но – ако преминаваш през тежък развод – едва ли се чувстваш истински здрав. “

 

Отношенията ни с най-близките имат огромно значение за начина, по който се чувстваме и би било абсурдно да ги извадим от уравнението, щом говорим за здраве и виталност. Било то с партньора, семейството, най-близките ни приятели, колегите, с които се срещаме всеки ден – близките ни контакти с другите до голяма степен решават нашето душевно и дори физическо състояние.

РАБОТА/ХОБИ

Как прекарваме по-голямата част от времето си безспорно се отразява на начина, по който се чувстваме – обичаме ли работата си или тя е повод да се прибираме вечер скапани от умора, стресирани, изцедени, грохнали....или може би ни е по-скоро безразлична, но пък сме намерили смисъл в извънработни занимания – хобита и развлечения?

 

Да се чувстваме полезни, да даваме своя принос – са основни потребности, а дали и как ги задоволяваме съвсем естествено се отразява и на цялостното ни усещане за енергичност и здраве.

ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

Излишно е да се убеждаваме, че има здраве без движение. Не казвам спорт, а движение – а от нас зависи да намерим онази форма на движение, която да пасне на Вашето ежедневие, предпочитания и нуджи. Но едно е сигурно – ако прекарваме дните си, приковани към стола/дивана - не полагаме оптимална грижа за здравето си.

ДУХОВНА ПРАКТИКА

Звучи малко абстрактно, затова обичам да го обяснявам така – това са моментите, в които осъзнато даваме почивка на съзнанието си – медитация, разходка в гората, горещ душ или вана с балончета и розови листа – няма значение, възможностите са много.

 

Важното е да намерим нещото, което работи за нас, и осъзнато да го включим към дневната/седмичната си програма.

 

Казвайки всичко това, бързам да добавя, че веднага след Първостепенните храни, идва и тази в чинията – не можем без нея.

 

Като говорим за хранене, след години изучаване на стотици хранителни режими, мога да заявя, че вярвам в едно – принципа на т. нар. БИОИНДИВИДУАЛНОСТ. Което не е нищо повече от модерна дума, за да кажем, че всички сме различни – имаме различни нужди, телата ни реагират различно на определени храни и т.н.

 

Търсенето на “нашата” истина може да изглежда на пръв поглед трудна мисия – но си заслужава – защото само когато намерим “режим”, който да работи за нас, имаме шанса да го превърнем от “диета” в начин на живот. Слагам горните в кавички, защото ...не вярвам в рестрикциите.

 

Подходът, който ползвам, е интегративен – или вместо да забраняваме храни, добавяме към менюто си такива, които безспорно са ни необходими – а те сами постепенно “изместват” останалите.

Не на последно място, ролята на нашия Health Coach е да послужи като външния авторитет, от когото имаме нужда, пред когото се отчитаме. Той е и човекът, който безусловно ще ни подкрепя и приема - защото, когато ни е трудно да повярваме в себе си, няма нищо по-хубаво от това да имаме до себе си някой, който вече го прави! 

Summer Girls
bottom of page