top of page
Search

3 НАЧИНА ДА СЕ ЕНЕРГИЗИРАМЕ БЕЗ ТРЕНИРОВКА

Не ме разбирайте погрешно - съвсем не искам да пропускате тренировки или да търсите "пряк път", какъвто - ако целта си заслужава - няма.



Но всеки ще се съгласи, че има моменти, когато поради една или друга причина, не сме в състояние да се "накараме" да тренираме - твърде сме изморени, недоспали сме или просто сме дълбоко потънали в дупката на собственото си лошо настроение.


Разбира се, и в такива дни тренировката най-вероятно би ни накарала да се почувстваме по-добре, но настоящата статия идва, за да ни даде няколко идеи за реалистичен "план Б", когато чувстваме, че енергията ни е спаднала, а нямаме сили за подвизи от ранга на час тренировка с тежести или интервално бягане в парка.


СУХ МАСАЖ С ЧЕТКА


Този масаж се извършва най-често с помощта на дървена четка с естествен косъм, като се започва от глезените нагоре и винаги към сърцето. В зависимост от това с колко време разполагате, може да му отделите 5 или 15 минути - няма значение.


Ползите от този виж масаж са много - от ексфолииране на кожата и премахване на мъртвите клетки, до изглаждане на портокаловата кожа (или целулита); подпомагане лимфната система, подобряване на микроциркулацията и т.н.


Когато се чувствате летаргични и нямате желание за кой знае колко движение, вземете четка за масаж и отделете поне 5-10 минути за сухо "четкане" на кожата. Веднага ще усетите прилив на енергия.


А ако искате да го превърнете в ежедневна практика, изберете си подходящ момент от деня, като за предпочитане го "залепите" към вече съществуващ навик - пр.: "преди да взема душ" или "след ставане сутрин", или "преди лягане" - и вижте ползите от него дългосрочно.


КОНТРАСТНИ ДУШОВЕ


Които, между другото, биха били идеално допълнение към горепосочения масаж - ако имате времето да съчетаете и двете.


А може просто да завършвате всеки от обичайните си душове с няколко минутки редуване на гореща и студена вода - освен, че действа тонизиращо, се смята за един от т. нар. "биохакове" на дълголетието.


Тъй като споменахме антицелулитния ефект от четкането на кожата на сухо, при контрастните душове може да засилим този ефект, като финишираме с масаж на бедрата с ледено кубче. През лятото е особено приятно, но действа ободряващо всеки сезон - опитайте!



РАЗХОДКА В ПРИРОДАТА


Не е изненадващо и неочаквано, но няма как да го пропуснем. За съжаление в съвременния начин на живот хронично ни липсват и движение, и слънчева светлина.


И - без да се впускаме в подробности защо и двете са толкова важни за здравето ни, хормоналния ни баланс, циркадния ни ритъм или - най-общо казано - да се чувстваме добре, нека си обещаем, че целенасочено ще отделяме поне 20-25 минути на ден за ходене сред природата.


В парка, на плажа, в гората - без значение е къде, важно е да прекарваме време навън, да имаме (освен по-интензивното движение при тренировка, ако сме максималисти)


разходка в приятно за нас темпо, която няма да повиши нивата ни на стрес, а в същото време ще ни помогне да се енергизираме, да се фокусираме по-добре в задачите от ежедневието и ...ще съдейства да изгорим няколко допълнителни калории.


Разбира се, има още десетки неща, които може да направим, за да си подобрим моментално настроението - да излезем с приятели, да танцуваме, да прекарваме време с домашните си любимци, да си подарим ново, вълнуващо преживяване...


И като с всичко друго - истинска полза ще усетим не при единични случаи, в които по изключение решаваме да се погрижим за себе си, а като превърнем гореизброените в неразривна част от ежедневието си, в автоматизирани навици.



Казват, че рано или късно здравето ни ще стане наша основна грижа така или иначе - затова нека е още сега, по наш избор и съвсем осъзнато - като усвоим няколко ключови, дневни навика, които имат силата да променят цялата картина.


Ако статията Ви е харесала, споделете я, за да достигне до повече хора.

Ако имате нужда от съмишленик в изграждането на подходящите за Вас навици, с които да се погрижите за здравето си, използвайте контактната форма по-долу, за да запазите час за своята първа, безплатна консултация.







85 views0 comments
bottom of page