top of page
Search

Да разнообразим 3 скучни закуски

В света на фитнеса витае вярването, че здравословното хранене е скучно и еднообразно. Често тази заблуда е причината много хора никога да не започват.



В настоящата статия ще вземем няколко популярни закуски, които са неизменна част от много диети и хранителни режими, и ще ги направим по-пъстри и интересни.


Овесени ядки


Обикновено, като видим в режима си овесени ядки, накисваме 2-3 лъжици от тях в кисело, прясно или ядково мляко и ... имаме закуска.


Но след няколко дни, в които ядем същото, започва да ни омръзва и ни се иска да разнообразим.


А защо не използваме овесените ядки като основа и да добавим към тях още полезни и вкусни съставки -


сварете овесените ядки в смес от ядково мляко и 1 намачкан банан, когато сместта се сгъсти, свалете от огъня и


добавете шепа разноцветни берита


(ягоди, малини, боровинки), лъжица пчелен прашец, няколко счукани какаови зърна, ядки за допълнителни мазнини и фибри (орехи, бадеми, лешници), семена, съдържащи Омега 3 (ленено, чия) и т.н.


Сглобете си една от така популярните "breakfast bowls" (или буквално закуска в купичка) и всеки ден поръсвайте с различни добавки и суперхрани.


Извара


Много често фитнес инструкторите изготвят режими, които вървят ръка за ръка с рестриктивни диети и един неизменен техен компонент е изварата


Причината да я препоръчват е, защото е лесен и бърз източник на протеин, какъвто, както знаем, трябва да си набавяме на всяко хранене.


Но защо не се постараем и да ни е вкусно.


Ако ви е омръзнало от извара, опитайте да я замените с котидж сирене или направете смес от 50/50 извара (котидж) и кисело мляко.


Оттам е лесно - добавете нарязан на кръгчета банан, шепа семена/ядки, украсете отгоре с лъжичка от любимия лешников тахан и имате полезна междинна (или сутрешна) закуска,


която не само ви носи протеин, но заради допълнителните фибри, мазнини и разнообразието от вкусове, ви държи сити и удовлетворени поне няколко часа.


Варени яйца


Яйцата са страхотна храна - имат перфектното съотношение на мазнини и протеин, носят ни витамини, приготвят се лесно, достъпни са...просто няма какво да се обърка.


Но колкото и да се стараем да си улесним ежедневието, пълнейки половината хладилник в неделя с варени яйца за през седмицата,


понякога имаме нужда от разнообразие, за да продължим да се доближаваме до целите си, без особено да се отклоняваме от режима си.


В ден, когато имате 10 излишни минути да си приготвите закуска, вместо да

вадите готови 2-3 сварени яйца от хладилника,


разбийте в блендера две пресни с шепа спанак, сол и подправки на вкус.


В намаслен тиган изсипете сместта и имате основата на чудесна, зелена палачинка,


която може да сготвите така и да намажете със студено крем сирене, да добавите парченца сьомга, рукола и каперси,


а може и - докато е още в тигана, да поръсите от едната страна с настърган кашкавал, да добавите крехка шунка и маслини и да завиете като омлет.


После гарнирате с домат, краставичка, лъжица крем фреш (сметана или цедено кисело мляко) и воала - имате полезна и различна закуска за минути.


Помислете си за всички храни, които ви се струват скучни - има ли начин с няколко свежи добавки да ги разнообразите, да промените вкуса от неутрален към сладък или солен, да добавите различни текстури - кремообразен елемент, хрупкава нотка..?


Помнете, храната, освен да ни носи необходимата енергия, макро и микронутриенти, трябва и да задоволява вкусовите ни рецептори. А това става, като обърнем внимание на детайлите, като добавим разнообразие от цветове и вкусове - за наслада на всички сетива!



Здравословното хранене в никакъв случай не трябва да е скучно и само когато се освободим от това вярване, имаме шанса да го превърнем в начин на живот.


Ако статията е била полезна за вас, споделете я, за да достигне до повече хора.

Ако имате нужда от съмишленик по пътя към своето по-здравословно Аз, използвайте контактната форма по-долу, за да уговорите час за своята първа, безплатна консултация.

104 views0 comments
bottom of page