top of page
Search

6 НАВИКА, КОИТО ПРОМЕНЯТ ИГРАТА

Много пъти сме говорили за ролята на навиците и за това каква огромна порция от ежедневието ни всъщност запълват. Затова, когато осъзнато решим да направим ревизия на навиците си и да си изградим няколко полезни такива, е хубаво да имаме идея откъде да започнем. Кои са тези няколко ключови навика, които имат силата да променят изцяло начина, по който се чувстваме?



Има много полезни рутини, които бихме могли да си изградим, така че да ни помагат да достигаме целите си, да сме продуктивни и по-удовлетворени. В настоящата статия ще се спрем на 6, които, по мое скромно мнение, по един или друг начин трябва да присъстват в ежедневието на всеки от нас.


СУТРЕШНО РАЗДВИЖВАНЕ


Умишлено го наричам "раздвижване", а не говорим за 30-60 минутна тренировка, джогинг, йога и т.н.


Убедена съм, че има огромна разлика в начина, по който се чувстваме, и настроението, с което "влизаме" в своя ден, ако сутрин отделим няколко минути за движение.


И тук - както винаги, когато говорим за изграждане на навици, трябва да имаме предвид, че каквото и да изберем, ако искаме да остане и да се превърне в автоматизиран ритуал, трябва да пасва идеално на текущата ни програма.


Казвам "текущата", само за да напомня, че ежедневието ни се мени, а с него и навиците ни търпят промяна.


Ако в момента си мислите: "сутрин бързам за работа и нямам време за движение", значи просто имате грешна представа за това как "трябва" да изглежда това движение.

Затова давам няколко примера от различни периоди в моя живот, които може да генерират няколко идеи.


Когато работех в офис и излизах рано сутрин, навън беше още тъмно, а температурите падаха до -17 градуса, започвах деня си с много кратка загрявка за ставите (няколко кръгчета с врат, рамене, китки, лакти, колене, глезени...) и точно 7 минути интервално бягане на пътеката вкъщи.


Не разчитах на този навик, за да поддържам форма или да свалям излишни килограми - истината е, че го правех, за да се стопля и да издържа времето, прекарано в чакане на автобуса при минусови температури.


В момента сутрините ми са до голяма степен съобразени и с програмата на 3-годишния ми син, затова денят започва различно - ставам половин час преди всички, пия еспресо с първата си бутилка вода и просто се настройвам за предстоящия ден -


тук е мястото да кажа, че от години не смятам себе си за "morning person" или с други думи не съм от онези хора, които са особено активни сутрин.


След кафето будя детето и се захващам да облека него и себе си, да му приготвя закуска, да опаковам всичко в раницата и да потеглим на кратка разходка към градината.


Възползвам се от неговата количка-триколка, с която го возя, и - когато го оставя на училище - слагам в седалката на колелото му пазарска чанта и пазарувам за деня, преди да се прибера вкъщи.


Тъй като напоследък разполагам с повече свободно време през деня, а винаги съм държала на навика дневно движение,


разделих тези два задължителни компонента от моя ден (водене на детето и пазаруване) и


вмъкнах кратка физическа активност помежду им - отивам в близкия парк, паркирам триколката, правя две бързи обиколки, като загрявам ставите предварително, и завършвам с две Табати (Табата е 4-минутна интензивна, интервална тренировка),


след което се отправям към супермаркета. (Тази кратка тренировка се случва поне час - час и половина след събуждането ми, така че сутрешната лежерност, присъща на неактивните в тази част на деня, е преодоляна.)


Впрочем подобни навици имах и докато работех като стюардеса и пътувах по света - преди полет, независимо дали ставах в 2 ч. през нощта или в 3 следобед, правех една бърза Табата тренировка, последвана от душ, закуска и т.н.


Това са три различни сутрини, три различни набора от обстоятелства, но винаги може да се намери начин да вмъкнем и малко движение наред с всичко друго, което правим в началото на деня.


Не ме разбирайте погрешно - нямам и нищо против да започвате дните си с тренировка в залата или час домашна йога -


но много често нямаме чак толкова много свободно време, което можем да отделим сутрин - и нека това не става причината съвсем да се отказваме.


Помислете как протичат дите ви, вижте кои навици са ви неотменни и някъде там вмъкнете нов - който да включва доза движение - било то и само загрявка за ставите.


Всичко, което успяваме да отметнем в първата половина на деня, ни кара да се чувстваме победители и ни зарежда с енергия да посрещаме по-важните задачи, които ни чакат по-късно.


МЕДИТАЦИЯ



Напоследък много се говори за ползите от нея и все повече хора я включват в дневния си режим.


Преди да ви кажа: "опитайте!", искам само да отнема малко от несигурността, която се поражда, като чуем думата "медитация", и да напомня, че няма един правилен начин да медитираме.


Моля, не си представяйте, че трябва да седнете в поза лотос и да "се опитате" да не мислите за нищо.


Просто си дайте 5-10 минутки на ден, в които съзнателно не търсите външни разсейващи фактори - телефон, таблет, социални мрежи, игри, сериали и т.н. -


а сядате сами със себе си и полагате старание да усетите вътрешния си свят - как се чувствате в тялото си, чуйте дъха си, затворете очи...или седнете в парка и зарейте поглед в далечината - просто си подарете няколко минутки спокойствие.


Казват, че колкото по-натоварено е ежедневието ни, толкова по-дълго трябва да медитираме.


Както с всеки нов навик - започнете с малко, създайте стабилна основа, а когато се автоматизира и стане неотменна част от деня ви, може да надграждате.


ДНЕВНИ БЛАГОДАРНОСТИ


Според мен този е навикът, който има силата да промени отношението ни към живота - ако осъзнато практикуваме благодарност, ако напълно умишлено търсим кое е хубавото в отминалия ден, какво добро сме направили, какво хубаво се е случило....с течение на времето това става част от нас, от начина, по който гледаме на света.


Много пъти се обсъжда ролята на т. нар. "self talk" или езика, който използваме, когато говорим на себе си.


И именно благодарностите са връзката, липсващото звено - за да подобрим отношението си и към себе си, и към всичко, което ни заобикаля;


да повишим степента си на удовлетвореност и да се "превъзпитаме" отново да се радваме и наслаждаваме на малките неща - досущ като децата, които сега откриват света.


ПЛАНИРАНЕ НА ХРАНЕНИЯТА


Ако се фокусираме само върху фитнес целите си, е лесно да видим защо това би имало смисъл.


Но в самия процес на планиране има допълнителни ползи, за които може и да не се си даваме сметка на пръв поглед.


Когато планираме следващото си хранене, елиминираме възможността да изчакаме до последния момент, когато сме вече зверски гладни и има опасност да се нахвърлим на всичко, което ни се изпречи пред очите.


Като казвам "планираме" - имам предвид кога, къде, какво. Ако го приготвяме сами - кога трябва да го приготвим, за да е готово навреме, така че да не сме получили стомашни крампи от глад.


Кои са основните компоненти на това, което приготвяме, как искаме да овкусим....


Ако свикнем да планираме, с течение на времето в хладилника ни предполагаемо има само онова, което действително ни е нужно -


спестяваме си излишно изхарчени пари за храни, които освен другото биха ни отдаличили от целите ни; планирането влияе и на начина, по който пазаруваме, и на осъзнатостта ни в готвенето, в храненето...


ГРИЖА ЗА СЕБЕ СИ


Наред с дневната доза движение, с вниманието, което обръщаме на храната, с медитациите и благодарностите, е хубаво да сложим в програмата си още нещо -


специално за нас, посветено на нас самите.


Грижата за себе си може да намира израз в ритуали като почистване на лицето вечер и нанасяне на серум и крем; може да бъде отделените 10 минути да почетем любима книга,


може да е насрочен в студио масаж, фризьор, козметик.....всеки израз на грижа за своето Аз - ментално или физически - се брои и има значение.


НАМЕРЕНИЕ



Не на последно място, за да се чувстваме добре, трябва да живеем живота си, като влагаме смисъл, преследваме цел, имаме намерение или т. н. "living with intention".


Някои хора си съставят лист със задачи за деня от сутринта, други го правят предходната вечер, някои следват цяла дневна програма...Досущ като при възпитаването на нов навик, започнете с малко - за всеки ден съзнателно изберете от 1 до 5 неща, които искате да направите днес - и отделете времето да опитате.


Не се отчайвате, нито отказвайте, ако опитите ви се струват недостатъчно добри - просто не спирайте да опитвате. Но, нека поясним - като говорим за намерения, нека избягваме задачите да звучат така: "да пусна пералнята", "да измия чиниите" и "да подредя стаята на детето".


Помислете си за човека, който искате да бъдете, който от дете знаете, че сте, че живее някъде във вас. Какъв е той, какво прави той, какви хобита има, какви интереси?


Започнете, като отделяте планирано време и енергия да развивате поне едно от качествата и уменията, които този човек притежава -


изключително добър математик - решавайте задачи всеки ден; художник - рисувайте всеки ден; музикант - започнете да изучавате музикален инструмент, да пеете.....възможностите са неизчерпаеми.


Казват, че живот без цел е изморен живот - направете така, че съзнателно да влагате смисъл във всеки свой ден, като го изпълвате с намерения, и - разбира се -


освободете времето да ги осъществите - било то и по неперфектен начин. С течение на времето и с натрупването, гарантирам ви, ще усетите ползите от това малко упражнение.


Ако вече имате идеи кой е следващият навик, който искате да вмъкнете в ежедневието си, не забравяйте да започнете с малко, да въвеждате навиците един по един и да определите момент от деня за всеки от тях. В тази статия писах повече за изграждането на нов навик.



Ако статията ви е харесала, споделете я, за да достигне до повече хора.

Ако имате нужда от съмишленик в изграждането на здравословни навици, използвайте контактната форма по-долу, за да запазите час за своята първа, безплатна консултация.



121 views0 comments
bottom of page