top of page
Search

НАЙ-ВАЖНАТА ХРАНА

Updated: Apr 8, 2021

В Health Coaching-a говорим за т. нар. Първостепенни храни (Primary Foods), които са различни от храната в чинията и - както се досещате - имат много по-съществена роля за начина, по който се чувстваме.


Както моят учител Джошуа често казва: "Може всичките броколи на света да са в чинията ти, но ако минаваш през тежък развод, едва ли се чувстваш здрав."


Когато целта е да сме здрави, да се чувстваме добре - пълни с енергия и желание за живот, тогава елементите на здравословната диета надхвърлят очакваните движение и качествена храна.


Първостепенните храни най-общо можем да разделим на 4 категории:


1. ВЗАИМООТНОШЕНИЯ


В тях влизат взаимоотношения с близки и семейство, с приятели, колеги, роднини - или всичките ни значими връзки. Тях, разбира се, също бихме могли да разделим на подкатегории - с интимен партньор, с родители, с братя и сестри и т.н.


Дали са хармонични взаимоотношенията ни с другите е от съществено значение за начина, по който се чувстваме.


Това разбира се не значи да се опитваме да се харесаме на всички в името на мирни връзки, но и изключва положение, при което съзнателно поддържаме токсични за нас самите взаимоотношения.


Може би тук е редно да отчетем и връзката със самите себе си - която със сигурност е част от всяко пътуване към едно по-здраво, по-щастливо Аз.


2. РАБОТА/ХОБИ


Работата ни често заема поне 1/3 от всичкото ни време и - колкото и да е банално - факт е, че ако тя не ни доставя удоволствие и носи удовлетворение, с годините ще започне да ограбва от здравето ни, вместо да е обратното.


Разбира се, не е задължително всички да работим това, за което винаги сме мечтали - много хора са окей с работата си, без тя е да е "работата-мечта",


а допълнително радост получават от своите хобита в извънработно време - което също е начин да намерим израз на своите нужди, да открием призванието си и да се почувстваме истински удовлетворени.


Предизвикателството е пред онези, които откровено ненавиждат работата си и с всеки следващ ден имат чувството, че тя напълно им изпива всичките сили - те обикновено нямат нито енергия, нито желание да се занимават с нещо в "свободното" си време - ако изобщо им остава такова.


Истински късметлии са онези, които намират в своята работа и дълбок смисъл, и призвание, и стимул. И макар да е наивно да вярваме, че всеки може да открие такова занимание за себе си, безумно е и да се залъгваме, че ако мразим работата си, можем да живеем с нея здрави и щастливи.


Това не е призив за промяна към всички, които чувстват работната си атмосфера токсична, а просто напомняне - кои са факторите, които имат най-голяма тежест за начина, по който се чувстваме.


Ако моментната ситуация не позволява да мислите за драстични промени, то поне се опитайте да смените фокуса си - кое в сегашните ви обстоятелства ви харесва, кое ви носи полза, кое оценявате и за кое сте благодарни.


3. ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ


Няма здраве без движение. Толкова е просто. Може да тренирате 6 дни в седмицата в залата и да гоните визия на фитнес модел, а може да вървите по 5-6 километра дневно и да започвате деня си с 10 минутна йога - няма значение.


Каква физическа активност си избираме зависи и от възможностите ни, и от предпочитанията ни, и от куп други неща, но няма спор, че движението - във всичките му форми - ни е необходимо, за да се чувстваме добре.


И - както заглавието подсказва - е дори по-значимо от храната в чинията (тук отварям скоба - правилото "80% диета и 20 % спорт" за някой с конкретни фитнес цели си остава валидно).


4. ДУХОВНА ПРАКТИКА


Тази точка звучи най-абстрактно, затова нека я "разгадаем". Духовната практика е най-общо казано време за нас с нас самите, без да се опитваме всячески да избягаме от мислите си чрез всевъзможни външни дразнители.


Какво имам предвид - ако лежим половин час на дивана и си скролваме в телефона, това не ни дава така необходимото "време за нас". Нито си го набавяме с гледане на любимия сериал за 14-ти път.


Духовната практика може да варира от медитация до водене на дневник, от гореща вана с етерични масла до разходка в гората и т.н. - няма конкретни правила, може да е всичко, което ни помага да се освободим от среса, без да натрупва още от него под каквато и да било форма (гледането на сериали може да звучи като почивка, но за тялото ни е точно обратното).


Най-общо казано тя има за цел да подобри връзката ни със самите нас, да ни помогне по-ясно да чуем онова си вътрешно Аз, което е част от голямото вселенско цяло.


В условията на масова технологизация и дигитализация, тази точка се оказва една от най-предизвикателните, но - с малко повече осъзнатост и постоянство - не и невъзможна.


Когато минат през тези 4 основни категории, някои хора остават с чувството на отчаяние - сякаш нищо не "си е на мястото" и не знаят откъде да започнат.


Затова в моята практика ползваме един инструмент, наречен Кръга на живота (Circle of Life) -


той разделя Първостепенните храни на подкатегории и ни помага да конкретизираме нуждите си, така че по-лесно да определим посока и да започнем да случваме промяната.


Минете през всяко от 12-те поленца и му дайте оценка от 1 до 10, като си представим, че 1 е в центъра на кръга, а 10 - по периферията. Отбележете си с точка, отговаряща на моментната евалюация, и преминете към следващото. Накрая свържете точките в окръжност (или каквато друга форма се е получила).


Както се досещате - колкото по-далеч от кръгла е формата, толкова повече дисбаланс отразява. Обърнете внимание на онези полета, които са получили най-ниска оценка, и започнете от тях - ако това, което е най-ниско оценено, ви кара да се чувствате безпомощни и без всякакъв контрол, преминете към следващото.


Да вземем за пример полето Социален Живот. Ако там оценката е много ниска, направете конкретен план - уговорете си срещи с приятели, посещения на интересни места -


работилници, клубове, музеи и т.н. - но най-вече - сложете го в програмата си и планирайте. Понякога е толкова простичко.


И след няколко срещи с приятели, които не сте виждали отдавна, обещавам ви, че оценката в поленцето ще се промени. А интересното е, че когато едно от полетата, които "страдат" най-много, се подобри, при повторен преглед сякаш даваме и на всички останали по-високи оценки - наблюдавам го десетки пъти. Ако "уцелим" ключовия елемент и вложим усилията и енергията си там, това ще се отрази и на всички останали.


Правете такава оценка веднъж на няколко месеца (всеки сезон може да бъде добър ориентир) или след по-сериозни промени в обстоятелствата (нова работа, жилище, партньор и т.н.)


И междувременно не забравяйте, че и "храната в чинията", и всичките ни навици около нея играят огромна роля за начина, по който се чувстваме - затова нека не ги оставяме на заден план.


Фокусирайте се в изграждането на навици - било то хранителни и на движение, било то за срещи с любими хора или дневна медитация - нека физическо и ментално здраве вървят ръка за ръка.






177 views0 comments
bottom of page